Svante Ekholm har stilla somnat in den 13 januari efter ett långt aktivt liv. Han skulle fylla 93 år nu i februari.

Svante var äldst av fem bröder Ekholm som alla har varit aktiva i Sundsvalls Segelsällskap. Under 60 och 70 talet var Svante seglings ledare och ordförande i seglings kommittén. Han bodde med fru Sonja och sonen Jan i Klubbhuset på Vindhem på sommaren. Från altanen som populärt kallades ”Aphyllan” hade man järnkoll på båtarna i Hamnen. Det var många båtar som tävlade under den tiden. Sällskapet hade många regattor med SM och NM för Jollar och kölbåtar i olika klasser. Lunkentuss hemkomst från Jordenrunt seglingen var ett 1965 var ett stort agremang. Jubileumsåret 1977 var ett stort projekt där många bidrog med insatser under Svantes ledning.

”Han köpte Neptunkryssare S12”

 Han kappseglade många år med Sture Liljeqvist som hade en A22 Skärgårdskryssare. Han köpte också en egen båt Neptunkryssare S12 som han tävlade med tillsammans med broder Ejnar. Bertil von Porat var en känd seglare i Sällskapet med sin koster” Stella” var Svantes gode vän som han seglade mycket tillsammans med under några sommarveckor varje år runt Sveriges kust. Svante var en ordningens man, inga halvgjorda projekt, allt på sin plats. Han var eftertraktad i föreningslivet, där Svante var med hände det saker.

1992 seglade Svante och broder Lennart till Riga med Maxi 84 och det var en händelse rik segling. Nattsegling över Östersjön utan fungerande generator var inte bra då trafiken var tät. En segling från Mallorca till Turkiet tor med broder Dag var en fin resa. Svante var den som hade koll på det mesta och han hjälpte också Dag med den ekonomika redovisningen för Lunkentuss renovering.

Svante sörjs närmast av sonen Jan Maria John övrig släkt och vänner.

Broder Hans                                  

Paus för seglingsnämden på nothällan. 70-talet.

 Ivan Olsson, Ordf. Tage Verner ,hamnfogde, Lennart Carlsson ,

Erik Brunlöv och Svante Ekholm