Sundsvalls Segelsällskap grundades 1877 och är en av Sveriges äldsta segelsällskap. Verksamheten omfattar idag bl.a arrangemang av kappseglingar, seglarskola och träning för barn och ungdomar.

Sundsvalls SS erbjuder en bred seglingsverksamhet där alla är välkomna och där gott kamratskap råder. Vi har seglarskolor och en satsning på tävling och segling som en idrott, med träning på alla nivåer.

Klubbens instruktörer och tränare har genomgått Svenska Seglarförbundets utbildningar. 

Sällskapet har sin klubbanläggning i Vindhem på Alnöns sydspets. Här finns klubbens lokaler och hamn där vi bedriver vår verksamhet under seglingssäsongen. Här finns även en välbesökt sommarrestaurang. 

Seglarskola

Med start i april genomför SuSS jollesektion sin årliga jolleskola för alla barn mellan 8 och 14 år. Jolleskolan följer Svenska seglarförbundet (SSF) kursplan. Efter kursen erhålls ett diplom och ett seglarmärke.

Vår seglarskola i år kommer bestå av fortsättnings seglare och Grön kappseglare.

I år kommer vi inte erbjuda seglarskola för nybörjare, däremot kommer vi utbilda fler tränare för att möta upp kommande behov.

Klubben har egna Optimistjollar som nybörjare får låna första året.

Träning

SuSS träningsverksamhet bedrivs i första hand med Optimist och ILCA och våra seglare tränar 2-3 gånger i veckan under säsongen

Kappsegling

SuSS uppmuntrar alla att prova på att kappsegla både lokalt och iinom vårt  distrikt, Mellannorrland, och i övriga Sverige.

Egna regattor

I år genomför vi en regatta, Juniregattan den 17-18 juni.  

Utbildning

Vi utbildar ledare varje år. En uppskattad utbildning kör vi som en studiecirkel (Seglingens Ledarskapsgrund) i egen regi som är grundkursen för dig som vill lära dig mer om segling och lära dig att köra motorbåt. Efter genomförd utbildning du som föräldrer möjlighet att på egen hand låna klubbens följebåtar för att spontansegla med sina barn.

Säkerhet

Vi har utbildade ledare och bra följebåtar som skapar trygghet för våra seglare när de är på havet.

Varje vår inleder vi säsongen med en vältövning för nybörjarna och våra seglare i simbassäng.

Personlig säkerhet och flytväst

Flytväst och torrdräkt/våtdräkt mot nedkylning är en viktig del av jolleseglares säkerhet. Flytväst skall vara på när vi är vid båtar och bryggor och när vi seglar. Förare av våra följebåtar ska använda sig av dödmansgrepp om sådant finns.

Sundsvalls Segelsällskap har policyn att samtliga anhöriga och funktionärer ska bära flytväst eller motsvarande då man befinner sig på vattnet.

Följebåtarnas utrustning

Följebåtarna ska vara utrustade med mobiltelefon, första förband, kniv, öskar, och avbitartång. Besättningarna i respektive båt ansvarar för att båt är utrustad enligt ovan.