Klassiska Alnön Runt – en kappsegling för alla

Alnön Runt 2024 körs traditionsenligt lördagen före midsommar, dvs den 15:e juni.

Mer information om tävlingen hittar du på Sailarena via länken nedan.

Alnön Runt 2024 

Seglingsföreskrifter publiceras senare

Alnön Runt är en av de äldsta och mest anrika kappseglingarna i distriktet.

Ingen vet egentligen hur länge man kappseglat runt Alnön, säkerligen har man gjort det i någon form ända sen segelsällskapet bildades 1877.

Kappseglingen brukar normalt gå av stapeln helgen före midsommar och har för många blivit starten på seglingssäsongen här i Sundsvall. Alnön Runt hade under 70- och 80-talet som mest runt 100 båtar på startlinjen och som tävlade om att vara snabbast runt vår gamla vulkanö. Antalet startande båtar är idag betydligt blygsammare, men under senare år har vi etablera tävlingen på en stabil nivå med nästan 30 deltagare.

Vår målsättning med Alnön Runt är att det ska var en segling för alla med en festlig familjär inramning.

Seglingen ska vara en chans för nybörjare, familjeseglare att prova sin båt och seglingskunskaper tillsammans med andra mer erfarna seglare. Således är tävlingen öppen för dels för båtar som vill segla utan undansvindssegel samt att båtar med tvåmansbesättning är välkomna att tävla med SRSs, dvs det särskilda SRS tal som finns för shorthandedkappsegling. Båtar som saknar giltigt SRS tal är välkomna att delta i vår Tur klass som startar separat för vilka enbart seglad tid redovisas.

Alnön Runt är en kappsegling där vi seglar enligt handikappsystemet SRS (f.d. LYS). Starten är uppdelad i två klasser, Stora & Lilla SRS, med separata starter där starttiderna är separerade så att Lilla SRS startar först med ungefär lika stort försprång som man är tänkta att gå imål efter för att ge så mycket tid som möjligt gemensamt ute på banan.

Banan som går runt Alnön med start och mål i Vindhem är ca 25 nm och tar normalt ca 4-5 timmar att segla. Om vindförhållanderna är dåliga så har vi möjlighet att korta av banan och flytta mållinjen till en lämplig plats efter banan. Seglingsledare är Camilla Loo.

Alnön Runt utgör delresultat 1 i Guldkusten Cup 2024.

Efter målgång arrangerar SuSS regattamiddag.

Gästande båtar är välkomna att sjösätta, parkera trailers och ta upp båtarna igen efter tävlingen inne på Sundsvalls Båtsällskap, i närheten av Hjertmans.
För att boka tid & åtkomst till kranen, kontakta Peter Norberg 070-627 81 46

Vi önskar alla seglare välkomna !